9390,51%1,20
38,74% 0,39
43,40% 0,27
4146,90% 1,06
6711,63% -0,27
Kentin binlerce yıllık seramik kültürünü yaşatmak, uluslararası platformda bilinirliğini artırmak ve yeni iş birlikleri oluşturmak amacıyla ilki düzenlenen Uluslararası Çanakkale Seramik Festivali'nin resmi açılış töreni, 9 Mayıs Cuma günü Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.
Çanakkale Valiliği, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Geleneksel Çanakkale Seramiklerini Yaşatma Derneği ile Turizm ve Destinasyon Yönetimi Derneği iş birliğiyle düzenlenen festivalin açılış programına Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Belediye Başkanı Muharrem Erkek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Çanakkale Baro Başkanı Av. Ardahan Dikme, Avrupa Seramik Kentleri Birliği İcra Direktörü ve Uluslararası Seramik Akademisi Başkanı Oriol Calvo-Verges, Uluslararası Seramik Festivali Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tülay Güzel başta olmak üzere, kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yurtdışından, yurt içinden ve Çanakkale'den sanatçılar ile davetliler katıldı.
“Çanakkale Seramiklerini Dünyaya Yaymak En Önemli Görevimiz”
Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Uluslararası Seramik Festivali Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tülay Güzel, festivalin temel amacının iş birliği içinde ve uluslararası platformda, Çanakkale seramiklerinin bilinirliğini artırmak olduğunu kaydetti. Güzel, “Çanakkale seramikleri, çok değerli zanaatkarların elinden çıkan ürünlerin farklılığıyla veya doğadan aldıkları hisle stilize edildiği için çok değerli bir halk sanatı ve çok önemli bir ekoldür. Bu ekolü dünyaya yaymak bizim en önemli görevimizdir” dedi.
Verges'ten Uluslararası Birliklere Davet
Avrupa Seramik Kentleri Birliği İcra Direktörü ve Uluslararası Seramik Akademisi Başkanı Oriol Calvo-Verges de yapmış olduğu konuşmada, “Çanakkale hiç kuşkusuz hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda seramiğin en önde gelen merkezlerinden biridir. Bu bölgenin tarihi ve kültürü, sınırları ve çağları aşan bir sanat olan seramikle derin bir bağlantıya sahiptir” dedi. Verges, Çanakkale'deki yetkilileri ve kurumları Avrupa Seramik Kentleri Birliğine ve Uluslararası Seramik Akademisine katılmaya da davet etti.
Seramiğin Gelişimi için Çalışmalar Sürecek
Ardından bir konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu da festivalin, kentin çok yönlü gelişimine katkı sunacağına inandığını belirterek, seramiğe ilişkin çalışmaların devam edeceğini, birlik ve konseylere üye olunmasının planlandığını ve en kısa zamanda kentte bir Araştırma Enstitüsünün kurulması için hazırlık yapılacağının altını çizdi.
Festival Kentimize Her Alanda Büyük Katkı Sunacak
Açılış programında konuşan Belediye Başkanı Muharrem Erkek ise, Çanakkale'nin ismini seramikten alan dünyadaki 3 kentten biri olduğunu belirterek, “Kentimize adını veren bu eşsiz mirası yarınlara taşımak için uzun yıllardır birçok çalışmayı hayata geçiriyoruz. Bu kadim geleneği yaşatıyor ve geleceğe taşımak için çaba göstermenin gururunu da yaşıyoruz.Bu nedenle seramik bizler için, yalnızca bir zanaat değil bir yaşam biçimi olarak kültürün ta kendisidir. Bugün kentimizde varlığını sürdüren 3 büyük kuruluşumuz (Kale Seramik – Etili – Pera Seramik) ve sayıları 100'e yaklaşan butik seramik atölyelerimizle yeniden hayat bulan bu miras, bu yıl 1.'si düzenlenen Uluslararası Seramik Festivali ile kentimizin tanıtımına, ekonomisine en önemlisi de kültürel kimliğimize büyük bir katkı sunacaktır” dedi. Başkan Erkek, Yaşayan İnsan Hazinesi belgesini alan, belediyemiz seramik atölyesinde uzun yıllar çalışan İsmail Bütün başta olmak üzere tüm ustalar ve seramik sanatının yaşatılması için emek veren sanatçılar ile festivalin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluş temsilcilerine teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.
Son olarak bir konuşma yapan Vali Doç. Dr. Ömer Toraman da seramiğin evrensel bir sanat olduğunun altını çizerek seramiğin ön plana çıktığı şehirlerle iş birliğinin de önemli olduğunu kaydetti. Vali Toraman, Avrupa Seramik Kentleri Birliği İcra Direktörü ve Uluslararası Seramik Akademisi Başkanı Oriol Calvo-Verges'in de söz ettiği gibi UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, Avrupa Seramik Kentleri Birliği ve Uluslararası Seramik Akademisi gibi değişik çatı örgütlerinin içerisinde Çanakkale'nin de yer alması gerektiğini söyledi. Vali Toraman bunun için gecikmeksizin Belediye, Üniversite, kurumlar ve sanatçılarla birlikte müşterek adımlar atılması gerektiğini kaydetti.
Etkinlikler Başladı
Toplu fotoğraf çekiminin ardından davetliler, festivalin önemli etkinliklerinden biri olan ve pek çok sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen Chanak'ta isimli serginin açılışına katıldı. Davetliler, Troia Sergi Salonu'ndaki sergiyi gezerek eserlere ilişkin bilgiler aldı.
Festival 11 Mayıs'a Kadar Devam Edecek
Binlerce yıllık kültürün, Çanakkale'nin ilk uluslararası seramik festivalinde hayat bulacağı bu kapsamlı etkinlik, 9-11 Mayıs 2025 tarihleri arasında devam edecek. Festivalde; seramik atölyeleri, sergiler, satış stantları ve birçok renkli etkinlik hemşehrilerimizle buluşacak. Bu eşsiz buluşmaya katılmak ve festival programına ilişkin detaylı bilgi almak için: https://ceramicfestival.org/tr