Dünya Tiyatro Günü’nde “tiyatro” konuşuldu

Dünya Tiyatro Günü’nde “tiyatro” konuşuldu

Dünya Tiyatro Günü’nde “tiyatro” konuşuldu

Nilüfer Belediyesi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde Pancar Deposu’nda usta oyuncuları ağırladı. Söyleşide, tiyatrodaki deneyimlerini aktaran Salih Kalyon, Orhan Aydın ve Cengiz Bozkurt; tiyatronun sorunlarını ve iyi oyuncu olmanın özelliklerini aktardı.

Nilüfer Belediyesi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'ne özel söyleşiler düzenledi.  Söyleşilerde Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği atölyeye katılan gençler, yazım süreci deneyimlerini aktarırken, tecrübeli oyuncular da tiyatronun dünü bugünü ve geleceğini konuştular. Pancar Deposu’ndaki söyleşilere Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları Okan Şahin ve Serpil Altun ile Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in eşi Nuray Özdemir’in yanı sıra çok sayıda tiyatro tutkunu katıldı. 
Program Nilüfer Kent Tiyatrosu (NKT) Sanatçısı Sultan Ahmet Çakır’ın ‘Uluslararası Bildiri’yi okuması ile başladı. Daha sonra Doç. Dr. Süreyya Karacabey'in moderatörlüğünde “Bir Süreç Olarak Tiyatro: Oyun Yazma Durakları” başlıklı söyleşi yapıldı. Meltem Uzunkaya, Fulden Aytaç, Salihcan Sezer ve Kadir Samet Karaman, Nilüfer Belediyesi’nin oyun yazma atölyesinde yaşadıkları deneyimleri paylaştı.

Daha önce tek kişilik ve iki kişilik oyunlar yaptığını söyleyen Salihcan Sezer, atölye sayesinde ilk defa 12 kişilik oyun yazdığını ve gelişimine büyük katkı sağladığı aktardı. Kendisinin psikiyatri uzmanı olduğunu anlatan Meltem Uzunkaya ise tiyatro metni yazmanın çok farklı bir tecrübe olduğunu belirterek, bu atölye çalışmasının gelişimini teşvik ettiğini kaydetti.

Tiyatroya başlama sürecinden bahseden ve öğrencilik döneminde okulun çatı katında skeçler yaptıklarını anlatan Fulden Aytaç ise “Bir hayat ve dünya var ama çatı katında başka şeyler de mümkündü. O deneyim en büyük motivasyon. Başka hayat dünya mümkün. Oyun ve yazarlık düşünme atölyesi bu anlamda bana çok katkı sağladı” dedi.

Dışarıdan bir gözün takibinin güzel bir duygu olduğunu ifade eden Kadir Samet Karaman ise her yerde okuma tiyatrosu yapamadıklarını belirterek, katıldıkları atölyede bunu deneyimlemenin mutluluğunu aktardı.

GEÇMİŞ VE GELECEK TİYATRO NEREYE
İkinci oturumun başında Ayşe Gülerman Kum, ‘Ulusal Bildiriyi’ okudu. Daha sonra ikinci oturuma geçildi. “Geçmiş ve Gelecek Tiyatro Nereye?” başlığının ele alındığı söyleşiyi Nilüfer Kent Tiyatrosu (NKT) Müdürü Kazım Güçlü yönetti. Deneyimli tiyatro sanatçıları Salih Kalyon, Orhan Aydın ve Cengiz Bozkurt da deneyimlerini ve düşüncelerini aktardı.

SALİH KALYON: TİYATRODA GÖZLEM ÇOK ÖNEMLİ
Osmanlı döneminde tiyatrocuların şahitliklerinin kabul edilmediğini söyleyen Salih Kalyon, Atatürk sayesinde Cumhuriyet’in ilanıyla haklar elde ettiklerini kaydetti. İyi bir tiyatrocunun sahnede nasıl duracağını bilmesi gerektiğini ifade eden Kalyon, “İnsan haklarından, hayvan haklarını bilmeli. Dünyadan başka bir ortamı analiz ederek, yaşama nasıl aktarabilirimi tiyatrocu bilmeli. Tiyatro, insanla var olan bir sanattır. Tiyatroda gözlem çok önemlidir ve disiplin işidir” dedi.
Türkiye’de 200’e yakın antik tiyatro bulunduğunu söyleyen Kalyon, bunların 6000-7000 yıl öncesine dayandığını aktardı. Tiyatronun Türkiye’de talep gördüğünü de belirten Kalyon, “Bugün ekonomik sıkıntı seyirci oranını biraz düşürdü ama geçen sene ve ondan önceki sene tiyatro, altın çağını yaşadı. Şu anda da kötümser olmamalıyız” diye konuştu.

ORHAN AYDIN: SANATÇI HAYATIN İÇİNDE OLMALI

Bu günün dünya genelinde 10 gün gibi uzun süre kutlandığını söyleyen Orhan Aydın ise tiyatronun sorunları üzerine söyleşiler, paneller; gazete ve televizyonlarda yayınlar yapıldığını kaydetti. Aydın, Türkiye’de tiyatronun gelişimi için Nilüfer Kent Tiyatrosu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın önemli olduğunu ifade etti. İyi bir oyuncunun iyi bir gözlemci olması gerektiğini vurgulayan Orhan Aydın, “Sanatçı hayatın içinde olmalı. Sırça köşklerdeki hayatla sanat olmaz. Halkların kültürlerinden, acılardan, halk danslarından, yaşam biçiminden kültürel durumlardan beslenmeli” diye konuştu.

CENGİZ BOZKURT: OYUN YAZARI ÇIKMIYOR

Tiyatro ile tanışma hikayesini anlatan Cengiz Bozkurt ise bunun örnek olabileceğini aktardı. ODTÜ’de fizik okurken, tiyatro topluluğuna katıldığını ancak daha sonra rektörlüğün kararıyla bu topluluğun kapatıldığını söyleyen Bozkurt, fizik bölümünü bırakıp, tiyatro oyunculuğu ile devam eden hikayesini anlattı. Tiyatro topluluğunun kapanmasının hayatının akışını değiştirdiğini belirten Bozkurt, “Kapanmasa belki oyuncu olamayacaktım. Her yasakçı zihniyetin bir olumlu etkisi vardır. Yasakçı zihniyet ile kapatılan dernek, televizyon kanalları halkın iradesi karşında duramaz, duramayacaktır” dedi.

Tiyatronun sezgisel bir iş olduğunu da söyleyen Bozkurt, duygulara dayandığını ve ne hissettirdiğinin önemli olduğunu vurguladı. Tiyatronun temel sorununun oyun yazarı çıkmaması olarak da ekleyen Bozkurt, “Bu durum, tiyatro dünyamızın en büyük eksik ve yoksunluğudur. Gençlerin sorunlarını yazabildiği yetkin oyunlar çıkmıyor. Birkaç elin parmağını geçmeyen oyun yazarlarının dışında roman ve şiir uyarlaması, çeviri oluyor” diye konuştu.

Katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından söyleşi sona erdi. Son bölümde ise “Oyun Yazma Programı 2024” kitapları yazarlara verildi.


Bursa,Nilüfer Belediyesi
belediye365.com

Manisa Büyükşehir'den işitme engellilere destek

 Ordu’da 20 yöresel tat korunuyor

MÜSİAD Bursa'dan 'milli birlik' vurgusu

Konya şeker ailesi bayram coşkusunu paylaştı

Aşkın Nur Yengi sevenleriyle buluştu

Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlanabilir!

WhatsApp hesabı saldırılara karşı nasıl korunur?

Özel Öğretim'de yeni dönem... MEB üç kurum için yönerge hazırladı

Çağrı merkezi sektöründe dijital dönüşüm

C vitaminin 5 faydası... Sigara ve stres C vitamini ihtiyacını artırıyor

Balıkesir Ayvalık'ta CHP örgütü bayramlaştı

Ömer Çelik'ten boykot tavrına 'Özel' paylaşım!

CHP'li Başkan Ferhat Karadağ'dan bayram mesajı

AK Partili Faruk Kılıç'tan Ramazan Bayramı mesajı

AK Parti'den Mardin Artuklu'da maneviyat dolu ziyaret

CHP'li Sarıbal: İktidar hukuksuzluğu tarihe kazımakta ısrarcı

Ümit Özdağ’ın tutukluluğuna 'Zafer'den sert tepki

Bahçeli'den Saraçhane eylemlerine sert tepki!

Dervişoğlu: Biz muhalif değil, milletiz!

Erdoğan'dan 'heybedeki büyük turp' vurgusu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bayram diplomasisi

Paris'in kalbinde İstanbul rüzgarı

Dışişleri'nden 'Suriye Hükümeti' mesajı

İletişim: O tutuklama gazetecilikle ilgili değil

Harvard'ın skandal kararına İletişim'den sert tepki!

Bakan Göktaş: Çatışmalardaki çocukların sesi daha fazla duyurulmalı

Chicago'da Türkler, Kadir Gecesi iftarında bir araya geldi

Emine Erdoğan'dan BM'de 'sıfır atık' görüşmesi

Erdoğan Putin'le 'Suriye'de istikrarı' görüştü

Birleşmiş Milletler'de 'sıfır atık' sergisi

Manisa Büyükşehir'den işitme engellilere destek

 Ordu’da 20 yöresel tat korunuyor

MÜSİAD Bursa'dan 'milli birlik' vurgusu

Konya şeker ailesi bayram coşkusunu paylaştı

Aşkın Nur Yengi sevenleriyle buluştu

Diş eti çekilmesi diş kaybı ile sonuçlanabilir!

WhatsApp hesabı saldırılara karşı nasıl korunur?

Özel Öğretim'de yeni dönem... MEB üç kurum için yönerge hazırladı

Çağrı merkezi sektöründe dijital dönüşüm

C vitaminin 5 faydası... Sigara ve stres C vitamini ihtiyacını artırıyor

Naturfest için geri sayım

Atakum Belediyesinden bayram şekeri ikramı

İETT'den Volkan Konak'a vefa

Sakarya'da minik su müfettişleri göreve hazır

Muğla Bodrum’a yeni vizyon

Zorunluluk sona erdi... Lastikleri çıkarmadan önce okuyun!

Raylarda bayram trafiği... 2,8 milyon yolcu taşındı

Manisa'dan dolandırıcılık uyarısı

Sakarya'dan heyelan bölgesine anında müdahale

Fahrettin Altun: Siyasi rekabet ilke ve vizyonla yapılır

BTSO Başkan Burkay'dan boykot tepkisi!

Manisalı öğrencilerden otizm farkındalığı

İstanbul'da 'Özgürlük ve Demokrasi Şenliği'ne devam

İhracatçı birliklerinde genel kurul maratonu başlıyor

Konya Büyükşehir’den otizm farkındalığına anlamlı destek

Bayraklı’da 1 yılda 17 bin ihtiyaç sahibine destek

BTÜ Konuşmaları’na Gıyasettin Bingöl konuk oldu

İzmit Körfezi’ne akan 12 dere yakından izleniyor

Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: Bayram Trafiği Tedbirleri Kapsamında 69 Bin 11 Personel Görev Başında

Bursalı Gümüşhaneliler bayramlaştı

Yükleniyor